sufle-r

zadnjič sem med klepetom z gospo kristanovo z leve spednje stani zvočne slike zaslišal prišepetavanje: kupi me, vzemi me zdaj, skuhaj me, probaj me sad, ponucaj me celega, zeleno sem, zeleno, ki me ljubiš, zeleno … zeleno steblo, zeleni listi, zeleni cvetki … zeleno … aha, brokoli bi šel rad v moj pisker … v stilu answering mašine arnoldove picerije sem si rekel wad z fak iz a bwokoli aniway??!!!i, a sem se potem spomnil, da je minichef iz knjižnice privlekel knjigo o škratu brokolinu, ki otročad spodbuja k nezmrdovanju nad sadjem in zelenjavo in da bi mogoče kazalo poskusiti s kakšnim očitnim brokolizmom na krožniku … in da bo bolj zihr šel v promet ga lahko podložim z lahkotno kremico:

br. okoli

nu, to je rezultat: fleten brokolijev sufle … težko rečem, da je ratal najpriljubljenejša otroška jed v bajti (kjer bolonjezeta, musake in lazanje še dolgo ne bo prehitelo nič), ampak na krožnikih ga ni ostalo prav veliko … takole se porihta škrata brokolinota:

  • 1 brokoli
  • dve jajci
  • četrt kile pasirane skute
  • deci kisle smetane
  • nariban parmezan
  • muškatni orešček
  • sol, poper

brokoli razdeli na cvetove, ki jih kuhaj pet minut v slanem kropu, nato pa jih hitro odcedi in potopi v ledeno mrzlo vodo, da ostanejo živo zeleni … brokolijevemu steblu odreži oleseneli konec, ga nareži in do mehkega skuhaj v slanem kropu … odcejenega u nulo zmelji s paličnim mešalnikom … loči rumenjake od beljakov: rumenjake primešaj skuti, dodaj kislo smetano, pire iz stebel, parmezan, sol, poper in muškatni orešček; v to mešanico pa narahlo vmešaj še iz beljakov stepen sneg … keramične modelčke namasti in jih zloži na pekač z visokim robom … modelčke do 3/4 napolni s suflejsko mešanico, vrh katere zloži brokolijeve cvetove … v pekač nalij vrelo vodo, tako da bo segala do polovice modelčkov … pekač daj v na 150 stopinj segreto pečico in peci približno 25 minut, da masa malo naraste in začne dobivati fletno barvico … če se ti da, suflejčke zvrni iz modelčkov na krožnike, če pa ne, jih postrezi kar tako … z-d-r-a-v-o! zdravo!-zdravo!-zdravo!

soundtrack, namenjen predvsem starejšim ljubiteljem zdravilnih zeli: cypress hill – dr. greenthumb

4 thoughts on “sufle-r

  1. Sicer pozabil modelčke premazati z maslom, ampak ni blo panike. Hvala teflonu. 🙂 Pa tebi – seveda! 😉

  2. Napo, mi lahko prosim poveš,kje bi se lahko dobile posodice za sufle? Sem iskala v Merkurju v Kranju ter v Lj., pa so rekli, da jih ne bodo imeli več v programu. Kje jih lahko torej dobim?

    hvala,
    lp, romana

  3. romana, mi imamo dvoje – ene majhne so iz ikeje, druge, večje in lepše – to so te, v katerih je bil spečen dotični sufle-r – pa so bile kupljene v milerju na čopovi, kjer imajo kar fletno kolekcijo kakovostne in cenovno ugodne kolekcije white basics od avstralskih keramičarjev maxwell & williams

Komentiraj