redkvesijski pesto

recesijska jamrarija nas vsak dan znova in iz vseh medijev naenkrat usmerja v zasebne varčevalne programe (ki jih vsake toliko prekine s pozivi k povečanju porabe in ponovnemu zagonu trgov) in tako pripravlja nadvse plodna tla za radikaliziranje chefove maksime nič ne sme iti v nič … ko sem zadnjič na vrh cekarčka položil še zajeten šop hrustljavih redkvic mi je njih zajetno, sveže, živozeleno listje očitno namigovalo, naj ga ne vržem proč – kar je sicer običajna praksa, odkar nimamo več ramona & ramone, ki sta včasih poskrbela za predelavo odpadnega zelenja … no, že kratko listanje po domači gastro biblioteki je bilo dovolj za spoznanje, da so listi redkvice jedilni in da se jih lahko uporablja  kot se pač uporablja podobno zelenje: na hitro pokuhano ali dušeno, lahko pa tudi surovo v raznih solatkah … hm, kaj pa pesto? … pa probajmo! … pa smo … pa je ratalo tole:

redkvičin pesto

če smem na tem mestu citirati 31. vrstico 1. poglavja 1. mojzesove knjige, lahko zapišem: videl je vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro … pa ne samo to, redkvesijski pesto je poleg tega poskrbel za smotrno uporabo ostankov zalog pistacije in orehov ter skorjo že skoraj dotrajanega parmezana ter ozaljšal eno pašto, en beli fižol in eno fino ribo … ker so listi redkvice že sami po sebi malo pikantni, se je pametno malo držati nazaj pri česnu, drugače pa se tegale pesta loti tako kot vsakega tovrstnega preparata:

  • listje enega večjega ali dveh manjših šopov redkvic
  • strok česna
  • pest oreščkov (v kontretnem primeru 50/50 pistacij in orehov)
  • trd sir (parmezan, pecorino, zbrinc…)
  • sol
  • olivno olje

listom potrgaj peclje, nato jih operi in osuši (liste, ne peclje, valjda) … ker  se mi tile listi v kombinaciji z visokimi temperaturami ozračja zdijo malo preveč zategli za nažiganje z možnarjem, predlagam njihovo umestitev v sekljalnik paličnega mešalnika, dodatek česna, oreščkov, parih kapljic olja in soli ter sekljanje mešanice z nekaj zaporednimi sekljalnimi blici … dodaj še nariban sir in vmešavaj olje, da dobiš konsistenco pesta po lastni izbiri … porabi ga takoj, ali pa ga prestavi v steklenko, prelij z olivcem in postavi na največ enotedensko čakanje v hladilnik …

soundtrack je tokrat namenjen spravljanju v dobro voljo, hehe: dvanajsto nadstropje – zelene livade s teboj

1 thought on “redkvesijski pesto

  1. hmmm … receptura me tokrat ni presunila, saj je vendar splošno znano, da je moč prav vsak okusen list in orešek s pomočjo dveh kamnov, krave in pljunka olivca predelati v pesto, moram pa izrecno pohvalit soundtrack, korak naprej od katerega sem našel moni kovačič, čudežna polja, don juan, rendezvous in gu-gu. (nekje vmes je najti še zaznamovano za slovenijo živim in kodre vilija resnika) hvala.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s