zlati sašo/silvo

se še spomnite mladega štajerca, ki je v edinstvenem spektakularnem kuharskem izzivu zlati silvo leta 2008 kot meteor zasijal nad kruhom in vinom ter si priboril naziv cookie-rookie of the year, leto kasneje pa s temle aljaško indijanskim lososom

suvereno skinil glavno titulo in postal zlati silvo 09? … no, zdaj ga lahko spoznate še pobližje: cookice in cookiji, ponosno vam predstavljamo brzostrelni dopisni intervju s sašom flacom alias zlatim silvom 09 (še posebej bosite pozorni na zadnji odgovor):

Zakaj nisi postal kuhar?
Vedno sem na kuharijo gledal kot na hobi, zabavo. Rad skuham kaj zanimivega za družino ali prijatelje, ne znam si pa predstavljati, da bi pet ali več dni (večerov, noči) na teden kuhal po naročilu. Včasih mi je oče po kakem mojem kosilu dejal, da če mi ne v življenju ne bo kaj drugega uspelo, lahko grem vedno za kuharja na tovorno ladjo.Oče ni pomorec, tako da ne vem, od kod mu ta ideja!? No, na na koncu se je izkazalo, da to ni bilo potrebno.

Si se osnov kuharije navlekel že doma (ata? mama?) ali si samouk?
V mojih mladih letih je pri nas doma kuhala stara mama. Nekoč, malo pred koncem moje osnovne šole, je med šolskimi počitnicami odšla v toplice. Po dopoldnevih sem bil sam doma. Pa je bil dolgčas. Na knjižni polici sem našel knjigo ‘Nova velika kuharica’ avtorja Rolanda Gööcka in jo malo prelistal. Bilo je zanimivo. Izbral sem recept, odšel v trgovino po sestavine in skuhal kosilo za starše. In tako se je začelo…

Kdo več kuha pri vas doma: sašo ali sašotova boljša polovica?
Doma kuhamo le ob vikendih in praznikih, med tednom pa zaradi služb, šole in obšolskih dejavnosti ne znese; le tu in tam na hitro ščaramo kako solato ali kaj lahkega za večerjo. Ponavadi kuham jaz, moja boljša polovica pa je zadolžena za družinske klasike kot na primer najboljša sarma, ki jo tradicionalno jemo na novoletno jutro, goveja juha, polnjene paprike, jabolčni štrudl… pa še kaj.

Kuhaš po receptih ali ti je ljubši prosti slog?
Ljubši mi je prosti slog. V receptih rad poiščem le idejo, nato pa stvar zapeljem po svoje. Le pri piškotih in sladicah se poskušam ravnati natančno po receptih, pa mi tudi tam ne uspe vedno.

Ali je na meniju več novitet in eksperimentov ali preverjenih klasik?
Rad poskušam novitete in eksperimentiram. Ker pri tem uporabljam še prosti slog, se včasih zgodi, da se znajdem v precepu, ko kdo od domačih reče, naj skuham tisto, kar je bilo zadnjič tako dobro. Jaz pa ne vem natančno kaj je to in kako sem skuhal.

Največji kuharski zajeb v karieri?
Pred nekaj leti sem za rojstnodnevno zabavo izbral na prvi pogled zanimiv recept; svinjska rebra polnjena z mletim mesom, čebulo in s slivami. Netipično zame sem natančno sledil receptu. Končni izdelek pa je bil neužiten.

In seveda – največja zmaga za štedilnikom?
Težko izpostavim samo eno stvar. Mi pa včasih rata kak izdelek, na katerega sem nato nekaj časa ponosen. Predvsem me veseli, če so ljudem všeč jedi, za katere si lahko pripišem vsaj del avtorskih pravic. Pred kratkim sem za druščino (10 odraslih, brez otrok) pripravil hladno topli bife. Zbrali smo se, da bi proslavili jesenske rojstne dneve. Tako sem tudi bife jesensko obarval. Meni je v prilogi. Pri jedi ali dveh se pozna tvoj vpliv. Za recepte se lahko dogovoriva.

V kateri oštariji si do sedaj najbolje jedel in v kateri najraje ješ?
Do danes sem najbolje jedel pri Rajhu v Bakovcih, že kar nekaj let nazaj. Rad zaidem k Pecu v Selnico ali v Rožmarin v Mariboru. Moram pa priznati, da redko jem zunaj in je tako še veliko dobrih gostiln neobdelanih.

Najljubša/najbolj uporabna/najbolj hvaležna/sploh naj sestavina?
Piščančji file. Na hitro popečen nasiti otroške želodčke; lahko ga pripraviš na sto načinov, brez velike nevarnosti, da bo šlo kaj po zlu.

Katere sestavine ne uporabljaš nikoli?
Vegeto uporabljam samo pod prisilo, glutamat pa tu in tam dodam kakšni kitajski jedi.

Najljubše kuhinjsko orodje/pripomoček?
Glavni kuhinjski nož, če pa pojem kuhinja razširim še okoli hiše mi je Webrov Goldi (Weber One Touch Gold) tudi precej pri srcu. V četrtek, 24. decembra sem z lososom in puranom zaključil letošnjo sezono grilanja.

Sanjski item, ki bi ga hotel imeti v kuhinji, če le ne bi bil tako drag?
Želim si kak kakovosten komplet bakrenih piskrov in ponvic.

Kdo ali kaj te navdihuje za kuharijo?
Sprehod po tržnici, branje kuharskih blogov, listanje kuharskih, pa tudi vohunskih knjig (Thomas Lieven dobro kuha); pa tudi to, da mi kdo reče, da je bilo zadnjič, ko sem kuhal dobro…

Keith Floyd ali Nigella? (hm, kakšno brezvezno vprašanje!)
Keith Floyd je legenda.

Ivan Ivačič ali Vendelina?
Ivan Ivačič je slovenska legenda.

Katerega znanega kuharja/kuharico bi povabil na večerjo?
Jamieja Oliverja.

Kako si z vinom, glede na to, da domuješ na vinorodnem območju?
Za posedek in pomenek lokalpatriotično preferiram štajerska bela vina; ljubša so mi tista, ki niso preveč suha. Za domačo uporabo jih nabavljam kar pri okoliških vinogradnikih. Ob jedeh pa se seveda trudim servirati ustrezna vina, ki zaokrožijo obrok. Bela so ponavadi štajerska, roseji in rdeča pa iz vsega sveta.

Uporabna finta ali tri za bralce kruha in vina?
Vse dobre finte so že objavljene na kruhu in vinu.

Kaj ti pomeni kuharija? (prosti spis, hehe)
Kuharija je ena čista alkimija.

Lahko pričakujemo branjenje naslova Zlatega silvota?
Poslal bom svoj prispevek; letos namesto k severnoameriškim Indijancem odhajamo na Koroško.

Nu, kaj je nauk zadnjega odogovora? …hja, nič drugega kot to, da zlati silvo recesiji navkljub tudi letos bo! … uradni razpis pričakujte v naslednjih dneh, piljenje konceptov, double-check receptur, brušenje nožev, šiljenje tipkovnic in pucanje leč na fotoaparatih pa naj se kar začno! … festen!!!

3 thoughts on “zlati sašo/silvo

  1. Hojla!
    oglašam se ma, zato da bi ti vošu vse narbolši za rojstn dan, če se ne motim, ma darilo je bolj smešno in kontra našim težnjam. Torej izvoli

    LePomešaj!

  2. tale fotka na lesu zgrilanga lososa me je čist očarala… v principu moraš slediti vzgibom… a včasih tega preprosto ne smeš… sanje se lahko razblinijo…

    ostau sem pri fotki

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s