pt. 2: (knjiga je) orodje!

če si se v zadnjih dneh kaj sprehodil mimo katere od prominentnih knjigarn mladinske knjige (pa i šire), se ti je iz izložbe mogoče že režal tale na po damaščansko skovan japonski nož naslanjajoč se rahlo prekomerno obtežen sivolasi plešec:

IMG_1692-4.JPG
in če si ob tem pomislil “odbest, napotnik ma novo knjigo!”, sem lahko samo dvojno srečen, kajti prav imaš! … po (ne)nadejanem uspehu kuhinje za prave moške sem – with a big help of my friends – vkup spravil še eno kuharsko buklo … ime ji je kuhinja za prave moške – orodjarna, to pa zato, ker so zapisi in recepture v njej zloženi v 25 poglavij, vsako pa je posvečeno enemu kuhinjskemu orodju; ta so zložena po abecedi, začnemo s časom in končamo z žarom, vmes pa v roke primemo navadne in rebraste ponve, palimo šporherte in pečice, vežemo vrvice, skladamo skledice, rolamo folije, filamo pekače, merimo s termometri, tehtamo, vokamo – skratka počnemo vse, kar počnemo na tem blogu … le da je vse skupaj bolj koncizno, lepše oblikovano, ilustrirano in pofotkano – hvala, čast in slava za omenjene atribute gre prvi legendi žaretu kerinu, za oblike, drugi, tomotu jeseničniku, za fotke, tretji, dr. horowitzu, za hardcore ilustracije, četrti, marjanu božiču, za to, da je vse skupaj postavljeno, kot se šika, brez priganjanja in iskrene (ter velikokrat nadvse upravičene) zaskrbljenosti urednice nine žitko bi pa ta veseli dan vsi skupaj čakali še kar nekaj časa … ampak nam ni treba: knjiga je tu, za dva para stotinov manj kot 28 evrov boš dobil kar hud paketič napo-tkov za sproščeno kuharijo in resno dozico zajebancije – je namreč tako, da je ful stvari, ki so v življenju prepomembne, da bi jih prepuščali dolgocajtni obravnavi – in kuharija je na prvem mestu med njimi! orodjarna je orodje, vzemi jo v roke!

8 thoughts on “pt. 2: (knjiga je) orodje!

 1. Odlično! Lahko bi rekel tudi – končno, ker sem prvo knjigo že n-krat obrnil. Kar pa seveda še ne pomeni, da je ne bom n+1-krat. Takoj v ponedeljek preverim v najbližji MK kako kaže z zalogo…
  Živeli!

 2. Še dobro da kaj pozabimo za prvi šolski dan in obiščemo kako MK knjigarno, tam pa presenečenje nova napotova knjiga katero takoj nabavim. Grem ven in se šele pred domom spomnim da sem pozabil kupit ovitke za zvezke, še en krog do mesta. Knjiga je superca, orodjarna lepo razbije tisto klasiko razporeditev predjed, juha, meso, ribe … edino me malo motijo ilustracije pa čeprav so smešne in na mestu, v prvi so bile fajn vkomponirane k navodilom. Vseeno pohvale in dobro prodajo.

 3. Knjiga je preprosto do-bar za popizdit (hm, sequel, ki izjemoma celo prekosi izvirnik) ter a-mast-hev za vsakega priložnostnega du-it-jorself gurmana. Oblikovno, vsebinsko, konceptualno in tematsko odlična, pa še cena je za ta zajeten kos kuharije nadvse prijazna. (Trust me, I know.) Čestitke in … njam njam gulp hrmf …

 4. Navdušena nad vsemi rečmi, ki nam jih daješ pred očese in roke in uhlje. Vse ima svoj žmah – rečemo korošci. Normala utruja, ti si presežek v besedi, zvoku in sliki.
  Še se bomo mastili in oblizovali.

 5. Boštjan, danes je priromala k meni po pošti. Na hitro preletel in že delam nakupovalni seznam, ta vikend se bo jedlo 🙂 Dobro.
  Veš, kaj mi je najbolj všeč? Da ne potrebujem nakupovalnega asistenta (žblj to, pa žblj dišavnica ono, pa ne vem kaj še, česar ne dobiš v trgovini za vogalom). Pa reči so res preproste. Vsaj bere se tako.
  Pa veš, kaj še. Ker se ta knjiga bere kot napet krimič. Dejansko.
  Čestitke in hvala!

 6. Pingback: Jabolčni zavitek iz domačega listnatega testa | Življenje brez glutena -celiakija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s