zlati silvo … dobro dé!

dolgotrajen molk pred razglasitvijo zlatega silvota z letošnjo letnico gre pripisati več različnim razlogom – eden zadnjih je ta, da je prejšnji teden skoz na jug obrnjena okna sijoča nebesna jasninska sončava zapisničarja že po prejemu razultatov iz superračunalniškega centra za statistično obdelavo podatkov namesto da bi ga bila vabila za tipkovnico, zazibavala v lenoben dremež … ta je bil do neke mere posledica ekstenzivnega prazničnega koledarja, ki je lani/letos z dopustniškimi mostički vred dodobra upočasnil običajen ritem delovnega kolesja … prav tem praznim dnevom kruhovinci tudi priprisujemo letošnji številčni osip v prijavah na tale natečaj: očitno je marsikdo raje kot da bi se ukvarjal z urejanjem posnetkov in zapiskov silvestrske pojedine do sv. treh kraljev lenobno pomikal pogrete sarmice v usta …
po drugi strani pa seveda velja tudi opazka, da je zlati silvo postal nekakšna olimpijada ljubiteljske festen kuharije, pri čemer to oznako razumi tako, da je nivo prijav v zadnjih letih tako našponan, da samo najbolj resni razmišljajo o prijavi, med najbolj resnimi pa se potem  samo najbolj zagreti tudi uvrstijo na tekmo … z drugimi besedami: letos imamo 100% hude prijave, creme de la creme … 
proti koncu razpisnega roka so tako po vrsti v silvotov epoštni kaslc padle tele praznično zadebeljene kuverte (klikni na prijavo, odprla se ti bo v novem oknu):

upajmo na najboljše

dobro dé

ZaGreto PET ELEMENTov

preden te, draga bralka, obvestimo o nadaljnjem poteku dogodkov, naj ti predstavim še letošnjo žirijo – poleg običajnih treh adeptov (chefice, odposlanca božičnih ceremonij g. božiča in kruhovinskega skribomana) smo na četrto pozicijo namreč postavili častno gostjo, gospo müller, ki jo v teh krogih bolj poznamo kot dvakratno zaporedno nosilko titule zlati silvo … lanski in predlanski silvo je namreč leta 2019 na svet spravil ena dodatna lačna usta, ki so preprečila njegovo resno tekmovalno udejstvovanje, zato je zadnji dan leta v kruhovinske headquarterse poslal tale klic v duševni stiski:

rešitev je bila na dlani: cenjeno gospo smo povabili v žirijo in tako iz njenega prisilnega sabaticala potegniti vsaj nekaj koristnega … tako ojačana žirija se je zaprla v klavzuro in začela s slinjenjenjem, premlevanjem, praskanjem po glavi, kompariranjem in poskusi številčnega vrednotenja prispelih treh olimpijskih prijav … a preden pridemo do razglasitve, na virtualni oder po imenskem abecednem redu vabim tekmovalce, da za svoj doprinos družbi prevzamejo sledeče nematerialne nagrade:

zlati znak last-minute fleksibilnosti in
častno značko kluba ljubiteljev listavcev slovenije 
prejme boštjan živič
(za izkazano prilagodljivost in iznajdljivost v kritičnih trenutkih ter hud pogled na pljučno)

*   *   *

petnajst minut v družbi z osebnostjo leta 
ter učvrstitev na čelu zlatosilvastih zeit-geist konceptualistov 
prejme grega e. voglar
(za ponovno izpričan izjemen občutek za historično-geografske realitete ter transglobalni gastronomski melanž)

*   *   *

zbriko gibljivih sličic sam-doma s spominskim obeležjem pariškega pekovskega ceha 
prejme samo muhič
(za ponosno iztegnjen sredinec ljubljanskim restoranom in domačo izvedbo pekarsko-kuharske ekstravagance)

*   *   *

glavno titulo in njej pripadajočo slavo, hvalo, trepljanje, prestižno steklenico penine silveri white, ki jo je v nagradni sklad prispeval njen avtor, boris gašparin (hvala!!!) in vse ostalo, kar je še povezanega s poimenovanjem

zlati silvo 2020

pa izmed vseh zgoraj omenjenih prejme

samo muhič (s kompanijo)

(za izjemen, v globino in širino raztegnjen silvestrski opus, ob katerem si človek zaželi, da bi bil eden od onih ducata sedežev rezerviran zanj)

toda, cenjeno bralstvo: to pa še ni vse! … ob tem, da je bila zmaga kongresnikov zelo tesna, se je namreč prvič v dolgoletni zgodovini tekmovanja zlati silvo pripetilo, da sta bili dve prijavi popolnoma izenačeni – boštjan in grega si tako delita drugo mesto (lahko mu rečemo tudi srebrni silvo, kenede), ne bo pa si jima treba deliti nagrade – vsakemu namreč pripada po ena boca bratinovega gina #3 (eno donira avtor napitka, drugo pa avtor zapiska) – pač zato, ker je letošnji silvo v znamenju številke 3 🙂 … čestitke!!!

žirija je ob zaključku izbora podala še naslednjo utemeljitev: 

kaj storiti, ko ti življenje ponudi dve slabi silvestrski večerji zapored? jasno – nič drugega, kot vzeti usodo v svoje roke ter sebi in svojemu gangu zagotoviti letniški prelom kot se šika! ekipa s kongresnega trga se ni ustavila pri grandiozno zastavljenem konceptu, ampak je ideje tudi vrhunsko izvedla ter prezentirala na krožnikih in v prijavi … ob spektakularnih prazničnih jedeh ne gre spregledati dveh ključnih detajlov – izkazane pozornosti do vegetarijanskih jedcev in dolžnega spoštovanja do temeljnega vsakdanjega živila – kruha … če se po zlatem silveju leto pozna, potem bo 2020 izjemno! 

čestitkam se lahko v komentarjih pridružiš tudi ti, draga bralka, ki ti s tega mesta še enkrat zaželim naj bo leto 2020 vsaj tako okusno, dišeče in zabavno, kot so prijave sodelujočih na našem natečaju! … če nam (in vam) bosta um, telo in kuharska volja ob koncu leta še služila, bo pa spet tekma! srečno vsem!

3 thoughts on “zlati silvo … dobro dé!

 1. Noro! V čast nam je bilo nastopati in ponosni smo, da se lahko ovenčamo z letošnjim Silvom. Čestitke tudi ostalim sodelujočim, na čimveč dobrih pojedin v letošnjem letu!

 2. Iskrene čestitke zmagovalni ekipi in jedi ,ki bi jo lahko predstavili širši publiki v restavraciji na Pikolu v Novi Gorici. Steklenico Šampiona Silveri Blanc de Blancs med peninami v Portorožu, pa skrbno ohladite na 5 stopinj in jo odprite kak dan po prejemu , da se penina umiri od transporta. To je nasvet Sommeljeja III Borisa Gašparin.

 3. Chastitljiva zlato silvova komisija, hvala Vam za konchno oceno & delitev srebrnega silva!:) ter Vsa chast & iskrene chestitke zmagovalcem!

  Beroc preostali prijavi lahko zakljuchimo, da smo sploh izredno veseli, da smo lahko del te krasne druschine & del tega flambojantsko kuharskega natecaja, ki zdaj ze nekaj let zapovrstjo skrajno oplemeniti nase minute/ure/dan/teden/dvaTedna pred prihodom novega L.

  Mi, v nizkem startu ze chakamo na letosnjega, do trakrat pa pilimo nove recepture, beremo Kruh&Vino, poslushamo RŠ & se igramo da zmoremo se vech & boljshe! 🙂

  Kruh&Vino Hvala, ker nas s svojimi idejami vozis/te…po teh izrednih kulinarichnih vlozkih – interaktivnih recepturah! 🙂

  Na dobrTeke & neustrasne recepture, vse dobro & Vozzdrav, -G-

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s