Danilo

Ženitna posredovalnica

ovseni rižekSobota je v slovenskih srcih že dolgo ženitvam namenjen dan. Takrat si v elegantne obleke odeti mladeniči in mladenke resno zazrejo v oči in zaljubljeno da-hnejo, nakar dahne še eleganto odeta množica prijateljev in sorodnikov, ki si namigovalsko prikimavajo, češ, ta dva sta pa res za skupaj. Po svojem nič kaj svatovskem razpoloženju domnevam, da tistega deževno-snežnega januarskega sobotnega popoldneva širom domovine ni bilo ravno veliko ohceti. A ko sva listala po jedilnem listu in bogati ter obsežni vinski karti (ki bi jo sicer raje kot po abecedi videl urejeno po vinorodnih deželah) gostilne Pri Danilu v Retečah, se je ideja po predstavivi izbranih jedi v družbi pripadajočih vin zdela nadvse mamljiva. Tako je torej ženitni posrednik Danilo začel predstavljati ujemajoče se pare, midva pa prav po svatovsko kimati in razglabljati o popolnem ujemanju v belo odetih krožnikov in postavnih kozarcev.

Otvoritveni ples je pripadel mehurčkom suhe penine Emerana Reye, ki so narekovali uglajen, a vendarle za odtenek premalo živahen tempo. Precej bolj živo in na poskok se je po brbončicah zavrtel prvi par. Sočen in dišeč na tanke rezine narezan goveji jezik, podložen z osvežilnim mariniranim kislim zeljem je zahteval krepkega ženina, ki bo znal krotiti nenavadno jezično kombinacijo. Našel ga je v kleti mladega in prodornega vinogradnika Četrtiča iz Goriških brd. Leta 2000 rojeni beli Ferdinand je sestavljen iz svetovljanskih chardonnaya ter belega in sivega pinota, ki jih Četrtič zmeša že kot mošte, ko postanejo vino pa jih oplemeniti še z domačijsko rebulo. Rezultat je vino s precizno uravnoteženo svežino in aromo, ki se lahko kosa z močnejšimi krožniki, zlahka pa bi preživel tudi kot samec. Samski stan so pri Danilu dodelili tudi dišeči z obiljem zelenjave skuhani postrvji juhi, ki jo za uteho postrežejo v domači, ne izdolbeni, temveč pred peko lično zmodelirani kruhovi skodeli.

Pri drugem paru lahko govorimo celo o dvojni poroki, saj že na krožniku oženijo dve slovenski regionalni specialiteti: babica je z Bizeljskega prinesla recept za ajdovo pogačo s skuto, ki so jo na Gorenjskem zrasli vnuki prelili s tod prebivajočim masownkom – kuhani mešanici kisle in sladke smetane dodajo ajdovo moko. Jed je zavoljo ajde in smetane rahlo sladkasta, zato jo je hišni sommelier druge stopnje, sicer vnuk Gašper, dal v zamož na Štajersko, k polsuhemu Valdhuberjevemu renskemu rizlingu letnika 2000, ki je sicer čisto simpatičen in dovolj krepak fant, a je svatovstvo zaradi manka njegove lastne osebnosti vendarle bolj občudovalo bizeljsko-gorenjsko nevesto.

V tem paru smo posebej težko pričakovali ženina. Na mizo je prišel krepak kraševec, močnega telesa, v lesu izšolan in omamno dišeč Renčelov Sauvignon riserva 1999. Kako prav je storil Jožko Renčel, da ga je dolgo negoval in hranil v svoji kleti. Ko zdaj občuti svobodo velikega kozarca, dolgo daje od sebe skladne arome. Spremljala ga je nadvse zanimiva jed, zeleni ovseni rižek. Gre za z brokolijevo kremo obarvan oluščeni oves (lupino zajtrkujemo kot ovsene kosmiče, sredica pa po obliki in konsistenci spominja na riž, po okusu pa je bolj kot rižu podobna ješprenu), oplemeniten s koščki paprike, bučk in kraškega pršuta. Nedvomno najbolj usklajen in najelegantnejši par dneva.

V naslednjem paru bi krožniku lahko celo rekli, da je konjski. Pa vendar je bila jed poetično rimajoča kot njeno ime: lička od žrebička. Ideja za krožnik je menda nastala po analogiji, da je najslajše meso skrito v ribji glavi. Slastne koščke mesa (ki jim kakšna svatinja oporeka nitke vezivnega tkiva) postrežejo v omaki z marsalo, za prvo spremstvo pa so konjenici dodelili kremast krompirjev pire z gobami. Drugi spremljevalec (in pravi ženin) je rdeči Blaž s posestva Blažič, letnik 1998. Močno, polno, taninsko vino na osnovi merlota in z dodatkoma cabernetov daje slutiti, da bo konje, jagnjeta, divjačino in govedino zlahka brzdalo še precej let.

Na tej točki je napočil čas za spreminjanje zakonodaje. Zbor svatov je soglasno sklenil, da legalizira mnogožensvo in da legalizacija stopi v veljavo takoj. Jagodni izbor Čurinovega traminca iz leta 2002 je tako na pot pospremil kar tri neveste, eno slajšo od druge: lahko, sočno tortico, prikupno, ravno prav sladko in skulirano lešnikovo zmrzlino ter s fino mletim suhim sadjem napolnjen štrukelj, ki bi bil dober že sam zase, omaka iz vanilije in pomaranče pa mu je dodala še kanček svežine. Sprevod je dopolnila vaška posebnica – kava ki se ne pije, ampak jé – nekakšen kavni mousse, vse na kup zložene pare pa je začel spodkopavati domači zagrenjenec iz pelinkovca, orehovca in limone.

Ker poročila govorijo, da so cenovno zelo zmerne ohceti Pri Danilu prepričljive tudi ob drugih dnevih, bi jim na srce položili le čimprejšnjo investicijo v bolj prijetno opremo (predvsem v menjavo keramičnih ploščic na tleh) in lektorja pri prevajanju imen jedi v angleščino. Gostom bi bilo zagotovo všeč, če bi scenosled omenjenih jedi imeli zapisan v jedilnem listu, kjer smo zasledili tudi šlamparijo, da se prevod imena določene jedi ne nahaja na isti strani kot originalno ime in cena, čudi pa nas tudi, da na jedilnem listu nismo našli nekaterih krožnikov iz degustacijskega menija. Kljub tem malekostim pa je jasno, da se gostilna Pri Danilu razvija v eno najboljših slovenskih gostiln. Družina Čarman, ki organizira prehransko-vinske poroke, ima stvari popolnoma pod kontrolo: na štedilnikih tradicionalne lokalne posebnosti nadgrajujejo z modernimi idejami in v tem ohranjajo pravšnjo mero, vinska klet pa je že zdaj ena najbolje zapolnjenih v Sloveniji (poleg tekočih letnikov si ustvarjajo lastno riservo, v kateri se najdejo raritete, kot sta Jakončičeva Carolina 95 in Simčičev sladki Leonardo 99 v magnumu – teh je bilo napolnjenih le 30), ko jo bodo letos razširili in vanjo naselili še tuja vina, pa bo ponudba ženinov sploh veličastna.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s