sedeči kruh

vremenska napoved za mariahimmelfahrt je bila ugodna, od tod do ideje za podalpski piknik z brusliji pa je bil le še korak, ki smo ga opravili s telefonskim klicem, po katerem je bila jasna delitev prehranskih nalog: maslo z inčuni, dimljen losos, kozji sir, melona, grška solata, listnata pita s češnjevci, skutna pita z robidovo marmelado, orval in jabolčni sok so padli v domeno gastarbajtarjev, naša hiša pa je zadužila kruhovje, stejk na rukoli s pistacijami, solato iz blitve in vinarijo, od katere smo po grlih spustili zgolj in samo – majkemi! – isteničev gourmet rose brut, čeprav smo na hladnem držali še bjanin tokaj sauvignonasse … za oso, ki je v desno lice užgala minichefa, ni bil zadolžen nihče, njen obisk pa dokazuje, da smo imeli robe še za marsikakšnega padalca … približno pet ur pred pikom sva se z minichefom lotila izdelave zabavnega polnjenega kruha, za katerega pripravo je skoraj neobhodno imeti pri roki približno 17 kilsko utež, še najbolj priročen je približno štirileten mladič vrste homo sapiens … kruh se kliče pan bagnat, najraje pa ga delajo v okolici nice … za bolj plastičen prikaz prilagam videodokument o nastanku specialitete, v katerem boste našli tudi dokaze o relaciji med padcem koncentracije in razrastom domišljije pri štiriletnikih in eksplicitne prizore trganja, tlačenja in vezanja, ki se bodo mogoče kakšnemu ljubitelju kruha zdeli neprimerni, francisti pa se boste lahko zgražali nad mojo napačno izgovorjavo panbanjat, saj je chefica šele ob koncu seanse opozorila, da bi bilo potrebno tisti t opustiti … žal ni bilo na voljo vseh sestavin, da bi snemanje ponovili, zato je ostalo tako, kot je, torej narobe:

dvajsetminutnega sedenja seveda nisem snemal, lahko pa poročam, da je mladenič nalogo vzel zelo resno in prvih deset minut preživel na originalni lokaciji, torej na svojem rdečem stolčku v kuhinji, drugih deset pa je razdelil med veliki stol za mizo in tla v dnevni sobi … pan bagnat, po domače sedeči kruh, je preživel in teknil, za domačo reprizo pa se drži sledečih navodil:

 • 1 srednje velik kruh s hrustljavo skorjo, midva sva napolnila lenuha iz bele moke
 • 1 kumara
 • 1 velik zrel paradižnik
 • 2 trdo kuhani jajci
 • 8 listov bazilike
 • 10 oliv
 • konzerva tunine
 • par slanih inčunov ali par centimetrov sardelne paste
 • strok česna
 • žlica gorčice
 • vinski kis
 • olivno olje (lahko porabiš tistega od tune)
 • sol, poper
 • dva metra tanke folije
 • 17 kilski otrok

za začetek si pripravi polnila: odcedi tunino, paradižnik in jajci nareži na tanka kolesca, nasekljaj olive, kumaro pa olupi, prereži na pol, odstrani semenje in ostanek na tanko nareži … zmešaj sardelno pasto (ali pretlačena inčuna), stisnjen česen, gorčico in kis, nato pa med mešanjem počasi dolivaj olje … dobljeno emulzijo prelij preko kumar in zdaj si pripravljen za tlačenje: kruh prereži in odstrani nekaj sredice, da bo fila imela prostor … na spodnji del najprej namaži polovico kumaric, prek njih položi pol paradižnikov, pol bazilike, tunino, olive in jajce, nakar še drugo polovico bazile, paradajzov in murk … kruh sestavi nazaj v hlebec in ga dobro zavij v folijo, iz varnostnih razlogov pa ga pred obtežitvijo omotaj še z vrečko … dete naj na paketu sedi vsaj 10 minut, nakar naj kruh obrne in nadaljuje ždenje še naslednjih 10 minut … kruh se medtem lepo splošči in popije večino dišečih sokov iz file … razreži ga takoj, zavit pa lahko brez škode počaka tudi 10 ur … navedena fila je opcijska, ane, lahko daš zraven še rezine čebule, paprike ali še česa … za zraven pa rose …

soundtrack: howlin’ wolf – sittin’ on top of the world

10 thoughts on “sedeči kruh

 1. Verjetno bom rekla kaj heretičnega, ampak, jebiga, moram.

  1. Tale panbanjat je v bistvu en ornk senvič, ki se na primer pol dneva valja nekje na sredi ruzaka, če se gre kam na izlet ali potovanje.
  2. Kot prava Mojstrančanka imam kar nekaj težav z razsipnostjo v tvojim receptu.
  – Grozno se mi zdi, da mehko in dobro sredico izruvaš in odvržeš.
  – Mene je moja CyberMati nadzirala, kakšne sendviče si delam in ni odobravala več kot treh plasti sestavin v enem sendviču.
  – Tisto navijanje in zavijanje s folijo je obupno. Razsipno in neekološko.
  3. Tole me ja pa presenetilo in mi je skrajno zanimivo. Pamžek non stop čeblja. Dejansko te šiša v govorjenju.
  Krasn.

 2. ad 1: reče se panbanja! … no, in ne bi pričakoval tako profane ocene od nekoga, ki se je pred kratkim potikal po provansi in bil nad nje hecnobami celo navdušen 🙂 … če seveda odmislim osnovni feler, ki domneva da je naključno premetavanje po ruzaku enako potrpežljivemu dvajsteminutnemu aktivnemu sedenju na hlebcu … je pa tudi že chefica nekaj heretizirala v smeri asociiranja na temo stlačene posebne v žemlji, politi s pingotom … molčite, nevernice!
  ad 2: look again: sredica ni vržena stran, ampak položena na krožnik … jo je chefica v šestih sekundah pojedla z budžolo in mejotom … cyber mati naj bodo kar mirni, ker se po sedenju plasti ne dajo več prešteti, ker se vse skupaj sestavi v tako okusno multi-kulti sestavljanko, celotna fila pa ni koštala več kot 4 evre, pa je nafutrala 5 ljudi, enega od teh celo dvakrat … pred bondidžem s folijo sem nežne dušice posvaril že v najvi filmčka, o ekološkosti si pa res ne bom dal pridigati on nekoga, ki se mu še odpadkov ne da ločevati, hehe …
  ad 3: jabolko ne pade daleč od drevesa, še posebej, ko osvoji črko r in jo skuša vkljulčiti v vsako izrečeno besedo … in teh je veliko, ja … na srečo dete 2 (še) modro molči … krasn je pa res!

 3. 1. Sem dojela iz prispevka, kako se reče, ampak mi je prva verzija ljubša. Panbanjat naj bo!
  2. Chefica se mi je že po razlagi v prvi točki zdela pametna persona, po tejle drugi pa sem prepričana, da je res fajn. Okej, okej, ekološkost sem navrgla kar tako, ker e vsi na to palijo dandasnes in nisem pričakovala tako pozornega branja mojih grehov. Predvidevam, da mi bo ob sodni uri to spregledano, saj se po novem udeležujem množičnih romanj.
  3. Ja, navdušena sem predvsem nad radiatorji, omarami, grdimi jajčki, telebajski, ježki, hišo, mestom in miljard tolarji, ki grejo vsi notri v ta hecen sendvič. Mislim, mali je idealen za jingle snemat.

 4. kul, da imam zaveznika v izgovorjavi vseh zapisanih glasov: se reče da sva midva za panbanjat! … za eko ti je z moje strani odpuščeno, ne vem pa, če bi lahko v oči pogledala bivšemu bodočemu predsedniku zda … tudi jaz sem navdušen nad miljardami, zdaj moram samo še pogruntat, kako iz pokojne in zato neobstoječe valute preklopiti v evre … ampak z istim številom ničel, anede … ko naslednjič poromaš, pazi na sendviče: žemlja in sok naj gresta v ločene nahrbtniške prekate! …

 5. Absolutno sem za popolno izgovorjavo. Že v popotovanju po omenjeni Provansi sem jamrala, da so Francozi potratni s črkami. In posledično tudi s prostorom. Pišejo jih, potem pa jih polovico sploh ne izgovorijo.
  Kar se pa romanja tiče; imeli smo old-skul hladilno torbo s pirčki in vodo, jaz pa sem spekla posebnodobre piškote. S tako malico je bil naš duh dovolj lahek, da se je vzdignil z Marijo vred nekam gor.

 6. glede na to, da vcas ni blo folije, in si je pomoje kak prozresn francozl tole pojedino zmislu in da ga zena ne bi vidla, vtaknu pod rit ko je zajahu svojga osla in odjahu na gmajno, je tale vajin sendvic precej politikali korekt, a?

 7. Pomočeni kruh, upajmo da to ni zaradi zadnje dodane sestavine 😀 . Nekaj podobnega si privoščijo člani Grupe TNT v epizodi Sumnjiv posao na straneh 59-61. Ob prvi priliki bom preizkusil, se mi zdi hitra in zanimiva rešitev, ko nimaš dovolj časa in pričakuješ obiske, edino dete bi si moral nekje izposoditi ali pa namigniti gostom naj prinesejo svoje.

 8. desc, ni problema, ker je folija nepropustna v obe smeri, otrok potrebne teže pa tudi že skoraj pol svojega življenja obvladuje pipico … če imaš fordovce pri roki se priporočam za sken … hm, mogoče ti lahko v zameno posodim otroka za 20 minut …

 9. Imam se mi zdi vse poskenirane, ker je mojo sicer nepopolno zbirko v shrambi ponečedila mačka, sem od prijatelja naprosil skene. Če te zanima, napiši kako ti dostavim CD. Deco pa le obdrži 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s