razvrat v opatiji

naj najprej, da ne bo nepotrebnih nesporazumov, razložim naslov: razvrat jemljite v strogo kulinaričnem smislu, opatijo pa dobesedno in ne kot turistično destinacijo v kvarnerju … če vse skupaj razložim malo obširneje: šla sva na kosilo v restavracijo hostellerie de l’abbaye de la celle, ki je del imperija überchefa alaina ducassa … srednjeveško opatijo so predelali v hotelčič z restavracijo, ki je v michelinovem vodiču okrencljana z eno zvezdico … kuhajo do perfekcije priterano tradicionalno provansalsko hrano, ki je precej bližja italijanski, kot pa francoski kuharski šoli … torej: veliko zelenjave, olivnega olja, preprostejše priprave mesa in rib ter malo masla in smetane ter nobenih težkih omak … no, seveda pa so po francosko resni in picajzlasti pri izbiri surovin, posvečanju najmanjšim podrobnostim pri predpripravi in pripravi, vrhunski  postrežbi in vinski karti … oni dan so ponujali tri menije, dnevnega s tremi rihtami za 45, srednjega za 62 in velikega za 82 evrov … verjetno si uganil, da sva se držala gesla če že tonemo, tovariši, potem tonimo s plapolajočimi zastavami in suvereno predelala vse, kar je opatija imela ponuditi … tole je zabeležil objektiv:

[rockyou id=137156538&w=426&h=320]

je potrebno reči še kaj? … pravzaprav ne, razen da pozovem frankofone, da mi pomagajo čimbolj natančno določiti kateri kos jagnječjega fileja se imenuje canon d’agneau  – ta namreč še vedno obema odmeva po ustih, ne samo zaradi okusa, ampak zaradi teksture in res izjemne mehkobe, ki bi popoln užitek omogočil tudi seniorjem brez proteze … lepo je bilo!

8 thoughts on “razvrat v opatiji

 1. JA FAAAAK! SE PA PRAV VIDI, DA NIMAŠ ŽULJEV NA ROKAH. PF PF, MALOMEŠČANSKO LUBLANSKO MITTELBURŽUJSKO SRANJE, BI SE REKLO ZA TALE BLOG.

 2. o joj, kako enim dogaja…

  super pribelezka, pa re sni bilo drago.

  MISLIM, da je to vratovina. Rack of lamb?

 3. žostko, to pa res, nimam žuljev na rokah … jih pa imam na možganih in jeziku … kruh in vino si pač vsak med nami služi po svoje (by the way – nam zaupaš, kaj si kaj pametnega naredil v zadjem času?) … in če v vsakdanjem življenju kuham doma, namesto da bi plačeval (pre)cenjeno in (pod)povprečno krmo po ljubljanskih prehranjevalnicah, potem si lahko parkrat na leto privoščim tudi, kot ti temu rečeš, malomeščansko lublansko mittel buržujsko sranje … sicer pa od zdaj naprej velja, da bodo kričavi capslock komentarji leteli direkt u kanto …
  urška, vrat skoraj zihr ni, ker je bilo meso čisto brez maščobe … sumim na en konc fileja bolj od zadnjega dela …

 4. Napo biksaš ga, kot vedno (seveda tudi miksaš). Lepo gmašni gvat oblečt, otroke napedenat, mamo natuparat in marš v nakupovalni center z njimi. Tam pa zložit čim več akcije v voziček, potem pa družno na kosilo. Otrokom obvezno kupit bomfrit z dunajcem in kokakolo, sebi in mami pa poln piščanca. Po kosilu vržeš otroke v tiste plastične zaprte komore, ki se jim menda reče “vrtci” ali neki takega, da se drajsajo v slabem zraku po toboganu in brišejo prah po tleh, z mamo pa na kafe v sosednji kafič, pa loto vmes seveda vplačat. Verjetno sem še kaj pozabila, kdo bi vedel … morda Žostko?

 5. zijo, frankofona tuki. a kaj ko sem tudi vegi in me ne zanimajo detajli razreza mrtvih zvali. (verjetno se v laroussu najde) zato pa sem to rec raje interpretirala kontekstu, glede na to, da ste bli v opatiji: jagenčji kánon. ko jagenjcki obmolknejo.

 6. Četudi frankofonka, mi je, upam vsaj, uspelo razvozlati r(azr)ebus, šele po konsultaciji različno pišočih kulinaričnih strani, največ pa mi je povedala knjiga Velika šola kuhanja od Ančke Willanove. Slik’ca, ki ti jo pošiljam je sicer malček nepopolna, ker gre za italijanski način razreza olčke, Franceki gredo še malo bolj na ozko proti repu. Piše pa, da je to ( selle d’agneau)) eden najboljših kosov nasploh. Bo že verjeti, anede. Zdaj pa čimprej do mesarja, še prej pa po kramp in lopato, da ojačaš, pridobiš kak žulj in tak ta prav, podpajckni žmeht, da te Žostkoti končno sprejmejo medse!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s