pa šta? fižow!

kadar se pojavi priložnost, da z minichefico južinava sama, je prva izbira paštafižow … to pa zato, ker ima chefica o fižolovki, kot ji zmerljivo pravi, približno tako mnenje kot jaz o surovem korenju, mali chef pa še slabšega … z minichefico pa potem užgeva po tzv. bobotih, da je veselje … za paštofižow je prava vsaka sezona – pozimi jo podebljam s prepraženo, na kocke narezano panceto, spomladi na koncu vanjo vmešam liste mlade špinače, jeseni nakockane, blanširane in prepražene gomolje zelene in/ali kolerabe, poleti pa ga ni čez frišnost, ki jo v paštofižow vnese dišeč, sočen paradajz … paradise, indeed!:

paštafižow

v petek je minichefica v peskovniku iz mivke kuhala juho, čokolado in špinačo za svojo dojenčad, medtem pa je ata za tapravim šporhertom postopal takole:

  • 300 gramov kuhanega fižola (naj bo kiblica takole kuhanega vedno v zmrzovalniku)
  • 100 gramov kratke pašte (metuljčki, peresniki, polžki …)
  • 2 šalotki (ali mix čebule in česna)
  • 2 srednje velika, čisto zrela paradižnika
  • olivc, sol, poper, parmezan, seskljan peteršilj

na olivcu je pražil šalotko in kar urno dodal pol fižola in vso nejmu pripadajočo čobodro in še malo vode (če bi ga imel na zalogi bi bil dodal tudo kakšen fond , kar bi bilo sploh nobel) ter pustilvreti pet minut … nato je zadevo s paličnim mešalnikom zmlel v zelo fino kremo, še malo zalil z vodo, počakal, da je krema zavrela in nato vanjo butnil še metuljčke … ti so se na nežnem ognju, ob re4dnem mešanju, kuhali nekaj minut več, kot je sugeriral napis na vrečki … ob koncu je dodal še drugo polovico fižola in počakal, da se je segrel … pred serviranjem so v mix uleteli še sol, poper, nakockan paradajz in fincan peteršilj …

soundtrack: beans – down by law

3 thoughts on “pa šta? fižow!

  1. Jaz sploh ne jem fižola, ampak Napo, beroč ali pač gledoč tvoje prispevke / posnetke se cedijo sline celotni posadki naše pisarne (pa čeprav razen mene nihče ne razume besede slovensko). Mega si/ste (celozna Napoetcom zasedba).

  2. njami, podoben pa šta fižov smo v študentskih cajtih kuhali. Smo imeli eno primorko, ki je odličnega delala. Bo te deževne dni treba poskrbet za eno zalogico, se mi vidi – cedi, pravzaprav 🙂 .

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s