silvester aureus MMXIII equus asinus est!

takole, takole je prav, ja! … mora sneg bit zunaj, da se na njega podlagi zlati silvej sveti in blešči kot priliči tako ugledni nagradi! … že zadnjič sem namignil, da je bilo tole prav posebno silvasto tekmovanje in zdaj to posebnost podpiram še z argumenti …  v letošnji tekmi se je izkazalo, da še kako drži ljudska modrost o ženi, ki da podpira tri hišne vogale – kar tričetrt letošnjih prijav je prišlo iz kuhinj, izza leč in izpod prstov ženskega sveta – očitno so se dedci letos v prvi fazi bolj oprijemali pecljev peninskih kozarcev, v drugem delu pa so se prepustili jadikovanju nad kruto usodo, ki jim je bila odvzela celoten rekonvalescentski dan … vsem tem redakcija kruha in vina pošilja pisni opomin v obliki vrstice simona gregorčiča: dolžan ni samo, kar veleva mu stan, kar more, to mož je storiti dolžan! in jih poziva k večji resnosti ob naslednjih edicijah tekme … dekletam pa klobuk, kapo in čelado dol ter dodaten poklon v obliki samo njim namenjene ovacije … letošnja tekma je drugačna tudi po tem, da je prišlo do menjave tretjega člana žirije, saj se je gospod silvoslaf po dolgoletnem žirijskem stažu konec lanskega leta odločil žirijske izkušnje uporabiti na tekmovalnem poligonu, a so nato njegove tekmovalne ambicije zvodenele, ko je proslavljal  cpetho hobo nekje na ušću … tretji član žirije je tako postal gospod meh, ki ga zvesto bralstvo kruha pa vina ceni in čisla zaradi njegovih izkazanih diplomatskih spretnosti … na fino in pikolovsko drobnogledno sito žirije so se tako letos uvrstile naslednje silvestrske delicije:

vale – GTT – general, terorist & terjet

alenka – čokolatina za zadnji dan

gourmet forever – slivasto za silvota

in

jernej – prednovoletna kulinarična pustolovščina

v imenu organizacijskega odbora aplavdiramo kvartetu pogumnih, uživaških in delovnih prijaviteljev, ki je v skrajšani praznični konstelaciji zbrala dovolj energije in ostalim, bolj k konzumiranju in lenivskemu ždenju nagnjenemu občetsvu pokazala, da brez nič ni nič in da le od javskanja nad krizo in jebo še nihče ni bil sit in da pri polnitvi praznovalnih bauhov šteje le resna akcija … v tem duhu je prireditelj tudi razširil nagradni sklad, iz katerega bo steklenica žlahtne kaplje (posestvo burja, malvazija 2011) v znak spoštovanja poslana ne le zmagovalcu, ampak vsem sodelujočim tekmovalcem … sicer pa žirija podeljuje letos podeljuje sledeče naslove:

veliki orden združenja pridelovalcev Theobrona cacao in Rubus idaeusa z zlatim znakom horatia caina prejme alenka lobnikar
(za kombo osvežilnega z bogatim ter nespregledljivim dokaznim materialom (spodaj desno), ki ja za tovrstne tekme nepogrešljiv)

srebrno plaketo sv. jožefa delavca in orden jamesa browna za pokončno brambo vrednot moškega sveta  prejme jernej balant
(za delavno intenzivno strukturo menija in upoštevanje smernic kuharije in prehrane za prave moške)

zlato podvezico ane gram s spominsko broško ele gancove prejme špela j. planinšek
(za konceptualno, silvotu posvečeno sadeženje in holistično vizualno impresijo)

glavno titulo in njej pripadajočo slavo, hvalo, trepljanje, nagradni sklad in vse kar je še povezanega s poimenovanjem

zlati silvo 2013

pa prejme

valerija verhovnik
(za svoj pokuh in popis generala, terorista in terjeta)

vale - silvo

bravo, bravo! … poleg dejstva, da je odsek za uporabno zgodovino takoj priobčil neizpodbitne dokaze, da je letošnja dobitnica zlatega silvota sodelovala že v krstni izvedbi tekmovanja, je žirija v obrazložitvi zmagovalne mojstrovine zapisala tole:

medčasovnost – hkratno oziranje v preteklost in prihodnost – je v srži silvestrskega praznovanja … zmagovalno delo se – krepko začinjeno – dotika geografsko pogojenih osebnih zgodb minevajočega leta … v nizu treh osrednje mesto pripada zgodbi o detomorskem teroristu, bitju, ki mu ne moremo reči nič drugega, kot osel in ki je kot tak daleč najbolj nevsakdanja stvar v dosedanjih petih edicijah tekme za zlatega silvota … samo pomislite s koliko spomini je opremljena ta večerja in koliko dela je bilo že med letom vloženega vanjo …  i-aaaa! in ou-yea!

vsem tekmovalcem, še posebej zmagovalki!!!, še enkrat izrekamo mad respect, jim čestitamo, jih pozdravljamo in naprošamo, da v poštnem nabiralniku pustijo svoj naslov, da jim bode poštar prinesel, kar so si pridružili … srečno vsem!

 

8 thoughts on “silvester aureus MMXIII equus asinus est!

  1. Vriskam, piskam, skačem od veselja, čisto zares in si pojem Mlakarjevo: “Kdo prav, da človk nč ne ve, nč ne zna, sam zato ker je s hribov doma!” Imam pa eno veeeeeliiiiko željo, prošnjo, vabilo. Če je izvedljivo in možno vabim celotno komisijo, da nagrado podeli na lico mesta in poskusi del Miškota tudi sama! Woohoo, kako sem vesela!

  2. Hvala žirji, čestitke zmagovalki in vsem ostalim…vse skuhano izgleda božansko in vrjamem, da je vse v kategoriji okusov food to die for 😉

  3. Pingback: Kulinarični vstop v 2013 … « Ukročena trmoglavka …

  4. Bravo za zmagovalko in žirijo,ki se je prav odločila.Dodam,kar se tiče sladice. Ko sem bila otrok,je moja stara mama tu na Dolenjskem to jed pripravila za tavelike praznike,se ve katere in otročat smo v nedeljo popoldne potem pocepali kot muhe na topli peči. Lepi spomini,v ustih se mi že nabira slina! Hvala. Irena

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s