topovi leta dva-trinajst

evo, skeniranje minevajočega leta dni in v njem okušenih in doživetih momentih je letos na kruhovinski piedestal naplavilo tu spodaj priobčene in spominjanja vredne epizodice:

top jed v restavraciji: letos nismo klatili kakšnih globalnih večzvezdičarjev, zato selekcioniramo zgolj na domačih livadah pomuljeno košto … med to pa se je v male sive najbolj vtisnil krožnik, ki ga je v restavraciji prestige hotela livada v moravskih toplicah skonstruiral in skuhal borut jovan … ta je na tanke rezine sotiranega dimljenega jezika položil ocvrtek iz tlačenke, vse skupaj pa oblil z zračno krompirjevo peno in pokapljal s pehtranovim oljem … gre za dokaz, da je z domišljijo mogoče iz profanih in za številne jedce in kuharje bljakasto ničvrednih elementov (jezik, tlačenka) narediti res vrhunsko jed:

livada prestige

top recept iz kruha in vina: kar nekaj dobrotnarij se je nacimpralo, predvsem po zaslugi delčevitovskega re-kreiranja receptur vrhunskih šefketov … premiki so tudi na vsakodnevni malični samooskrbi, saj sem discipliniral redno produkcijo za-s-sabo ultra zdravuhastih in lahkih kosil v obliki župc, solat, rolc, sendvičev ipd. … zgodil se je tudi preboj na kruhopeškem področju, z vzgojitvijo rastka kiešlowskega, kot kompleten krožnik pa mi je mogoče najbolj uspel kremast in res okusen zajčji žvacet s kipnjenimi cmočki … ajnfoh, ampak tako zelo, zelo dobro!

top vino/napitek: kljub temu, da so se na osebni lestvici ljubih mi kleti letos učvrstili edi simčič s celo svojo belo linijo, sutor s cuveejem red in renčel s sauvignonom in eksperimentalnimi heci pa je absolutna posamična zmagovalna flaša jasna že od februarja sem – takrat smo na konzumovi izvidniški misiji pri mihovcu v pirničah odkrili mlečnikov cuvee ana 2007, ki se je potem še večkrat izkazal kot optimalno hrani prijazno vino … super vino!

top gastro doživljaj: doživljajev je bilo več, pravzaprav so si sledili vsak petek … ni ga bilo namreč lepšega, kot delovni teden zaključevati na odprti kuhni na pogačarjevem trgu, s kozarcem kramoha v roki, klepetavši s škrubijem, patajcem in še kom ter srečavši številne vesele in zadovoljne face prijateljev in znancev … velik respect in hvala ekipi, ki je projekt zagnala in peljala, z upanjem, da bodo pomladno-poletni petki tako fletni v tudi v letu 2014

top food-related: poplava kuharije v vseh sortah žute in bele štampe, skakanje teve šefov iz vsakega tv kanala in štancanje receptov na vsak prazen pildek so zagotovo znak krize: ko ljudje manj jedo zunaj, jedo (in kuhajo) več doma, zato jih zanima, kako se kaj naredi … kar pa pogrešam pri vsem kuhalniško-receptastem overloadu pa je večja doza osebnega angažmaja, ekspresivnega komentarja, jasno izraženih stališč, zanimivih zgodb, ubesedene strasti do hrane in pijače … še največ tega je najti v blogih, zato gredo pohvale bratinovemu, nutriji, jamnikovemu, gourmetki, zapečenki in še komu … hočemo še, vztrajajte!

tole je moja topovska košta minevajočega leta, v komentarjih pa je prostor za tvojo, me zanima, čisto zares, zatorej se ne obiraj … predvsem pa me zanima, kaj si letos osnoval za silveja, hohoho … srečno!

7 thoughts on “topovi leta dva-trinajst

 1. Pingback: topovi leta dva-trinajst | Ljubljananjam

 2. Helou, vsem in vsakomur posebej! Bom ubogal Napova navodila in se sprehodil skozi preteklo leto. ad1) top jed v (SLO) restavraciji: letos sem kot vedno veliko in dobro jedel, a zares v spominu mi je ostala krompirjeva juha s tartufi v restavraciji Most v Ljubljani, ki jo toplo priporočam (in tudi topla mora biti:=)), čeprav bi lahko to priznanje dal tudi Vander hotelu z odlično domačo kuhano šunko. ad2) top recept iz kruha in vina: hišna šefica je ujela ščepec nadzemeljskega navdiha in je naredila tako zelooo dobro testo za pico iz polnozrnate moke, da ga še kar ne morem pozabiti, sam pa sem ob drugi priložnosti k pašti prispeval konjska lička v vinski omaki s Cezarjevim lovorjevim vencem…;=). ad3) top vino/napitek: sicer sem bolj slab pivec alkohola, zato pa lahko toliko bolj na polno pohvalim domač jabolčni sok v gostilni Skaručna, ki je bil gost, ravno prav aromatičen in ….vuf! ad4) top gastro doživljaj: sem preprost fantič, ki ljubi pristnost, zato tu pohvalim Kmetijo Globočnik v Globokem, kjer sem užival v inventivno pripravljeni domači hrani, v domačnem ambientu in ob sproščenih gostiteljih, Niki in Cenetu. ad5) top food-related: naj mi ne zamerijo številni ugledni gastro-pisci, ki spremljajo Napov blog, a tokrat slednjemu priznavam naj-zanimivejši zapis letošnjega leta, ki sliši na ime “domača re-kreacija: f. adria”. Bravo, Napo! Tako, to bi bilo od mene, za večerjo pa smo se letos odločili za preprost a okusen redosled: najprej bodo skozi nas korakali tatarc iz Maksija, suha salama s tartufi iz Avstrije, paradižnik Lušt, obložen s sušeno baziliko z domačega vrta in z bivoljo mocarelo iz Italije, nekaj vrst sirov, bohinjsko maslo, hudo dober čemažev namaz, grobo narezan sveži česenj, pokapan z oljčnim oljem in čilijem, ter narezane redkvice in dve vrsti doma spečenega kruha ter (Oelz) masleni toast. Sledile bodo doma izdelane sladice – odlična čokoladna rezina moje mame, takšni in drugačni keksi moje hčere in morda za konec še pikica sladoleda. Spremljava: muškatna penina Jeruzalem Ormož in hladna, bistra voda iz hišne napeljave. Za boljše razpoloženje med pripravo silvestrskih dobrot se bo rolal odličen album: Cunninlynguists – Dirty Acres. In da za konec ne pozabim – Smolchek ‘ma vas rad!

 3. Hmmm …

  Top jed v restavraciji: v Karlsruheju so mi v restavraciji Garbo naredili pravo vegetarijansko orgijo, ki je obsegala smetanasto juho z bučo hokkaido in perlico iz rokforta, zelenjavno pokrajino z zelišči in izbrano zelenjavo na krompirjevi podlagi (obožujem krompir) ter divje temni Dunkelfelder kot pitno spremljavo. Kar nekaj let je trajalo, da sem ugotovila, da je vsaj nekaterim futranje vegetarijancev takšen izziv kot meni 🙂 – paše.

  Top recept s Kruha in vina: Puff Daddy. Need I say more? (mož me v rednih presledkih hvali za “moje” domače listnato testo *blush*)

  Top napitek: nefiltrirano temno pivo “Der Kühle Krug” iz Karlsruheja … aja, pa krasno ponvico z zelenjavo in krompirjem ponudijo zraven, če hočeš. In jaz hočem.

  Top gastro doživljaj: saj ne vem, če bi javno … khmmm … še zdaj sem presenečena, da ob vsej preobilici dela ipd. najdeva dovolj časa in miru, da s takšnim veseljem kaj zakuhava. Drugače pa se ne grebem preveč za evente v okviru lokalne orkovske kuhinje (= orkische Kochkunst).

  Top food-related: letos sem na blogih našla absolutno najboljši recept za domači kruh in vegetarijansko pečenko (aka veggie roast) – absolutno osrečujoče.

 4. Evo mene, da malo nasmetim:
  1. Top jed v restavraciji – kapunova pašteta z domačim kruhom v Piceriji Etna. Toliko sem je požrla, ko sem delala tam en mesec, da mi še zdaj skozi ušesa gleda, pa se je nisem preobjedla. Takoj zdaj jo bi.
  2. Top recept iz Kruh&Vino – tisti kruhec črni kisli. Moram doma poskusit. Bom. Enkrat. Ne vem kdaj.
  3. Top napitek – Zdravko Dren – sirup iz Drnulje izpod mojih rok + namočene drnulje v šnopčku. Ko bom velika, bom delala tudi drnuljevec.
  4. Top gastro doživljaj – priprava slow food menija za zavarovalniške agente pred mesecem dni. Takšnih gostov, ki resnično uživajo v doma pripravljeni hrani iz izključno domačih sestavin si želim vsak dan.
  5. Top food related – ga ni, ker ni bilo časa. Žal.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s