skotland dejli 4: haggis

oja, tegale si pa v zadnjih dnevih kar čakal, kajneda, dragi bralec? … le kako se bo napotnik spopadel z diko in ponosom škotskega mesarstva ter z objektom zgražanja razvajenih noskov, ki se proti haggisu velikokrat izrečejo že po navedbi osnovnih sestavin, ne da bi na jezik sploh položili v ovčji vamp stlačen in termično obdelan zmlevek ovčje drobovine (pljuča, srce, jetra in obledvični loj) z ovsom, čebulo, župo in začimbami? … napaka, hu, kakšna napaka! … haggis je majka – resda bi težko prišel v ožjiizbor za najlepšo košto, a je aromatičen in silno okusen! … prvega smo ondan napadli v ocvrti obliki (škoti so svetovni prvaki na fritezi, do tja bomo z dejliji še prišli), kar pomeni, da zamrznjeno, kakšen centimeter debelo rezino haggisa potunkajo v pivsko testo in hrustljavo ocvrejo … naša iza je mislila, da je to pohan melancan, jon ga je z veseljem poskusil, na koncu pa sta oba (na fotrovo in materino sebično zadovoljstvo – bo pa vsaj več za najadva ostal, ane) raje ostala pri svojem friganem fišu … drugega sem se korajžno lotil kar sam:

image

fleten bon-bon (a.k.a. dober-dober), ane?… tistale zareza na vrhu je nastala po navodilih dunkeldske mesarice, (katere dedec je delikateso svojeročno pripravil), ki mi je dala na voljo kuho ali peko; ker sem bil hotel, da je reč hrustljavo zapečena (v slogu naših razpočenih krvavic), sem takole pripravljeno reč del v na 170 stopinj segreto pečico, v međuvremenu pa pripravil tatties & neeps, kakor škoti pravijo krompirju in kolerabi – prvega sem klasično spiriral, nakockano kolerabo pa skuhal in zabelil s putrom … nej me vrag pocitra, če nismo potem, ko smo vse skupaj pojedli, r-je začeli izgovarrrrrjati malo bolj na trrrrdo …

5 thoughts on “skotland dejli 4: haggis

  1. Vrag pocitra ali ne: če ne boste spohali oziroma sfritezirali – kar bi lahko bila zelo spodobna nova beseda za isto – tudi čokoladnih ploščic Mars, vam sploh ne bom verjel, da ste bili na Škotskem, vsem dejlijem in razkošju na Instagramu navkljub. Seveda je kliše, ampak kot veliko klišejev je čisto res. Samo toliko o tem. Hvala.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s