zlati silvo je … razcepljena osebnost!

kot je cenjenemu bralstvu iz letos malo spremenjene ponovoletne dinamike kruha in vina verjetno že jasno, je šlo pri letošnjem natečaju zlati silvo za izjemno letino … če bi bil slovensko vino, bi bil brez dvoma letnik 1983, če bi bil homo sapiens bi bil letnik 1972 (hehe!), če bi bil zlati silvo, bi bil letnik 2019 … no, saj to slednje tudi je – prav zato smo prijave vsi skupaj pregledovali, se ob njih naslajali, cedili sline in občudovali iskrivost idej, kuharsko korajžo, vizualne domislice in besedne vragolije, s katerimi nas je letos razvajal oktet prijaviteljev … na tem mestu zdaj vsi vstanemo, zaploskamo, zatulimo, žvižgnemo, vzklikamo bravo!!! in vse ostalo, kar sodi k stoječim ovacijam … zame kot osnivača kruha in vina in te tekme ni večjega poklona in zadoščenja, kot je serijsko povešanje čeljusti, ko po roku prijav začenjam odpirati priponke: kaj to kuhate, česa vse se lotite – ma, nimam drugih besed kot MAAAAD RESPECT!

žirija je letos zasedala v isti sestavi kot zadnji dve leti (božič/meh/batista-napotnik/napotnik) in po statistični obdelavi rezultatov točkovanja vseh štirih (vsak je vsako delo ocenil z dvema ocenama – eno za recepte/jedi in drugo za opis/prijavo) je zdaj napočil čas za razglašanje rezultatov ter deljenje virtualnega in realnega nagradnega fonda … ta je tudi letos razširjen – vsak prijavitelj bo v bajto dobil steklenico – nekateri bratinov gin #3, nekateri gašperjevo klasično penino, glavno, fletno zlato-belo steklenko penine silveri white pa seveda samo eden in edini – zlati silvo 2019 …

sicer pa sledeč žlahtni tradiciji tekme po imenskem abecednem redu na virtualni oder vabim tekmovalce (klik na ime odpre prijavo) da prevzamejo sledeče nematerialne nagrade:

zlati dinov orden konstanega napredka in
častni znak izbrana kakovost slovenija
prejme boštjan živič
(za vidno konceptualno in kuharsko progresijo ter nezanemarljiv prispevek k potrošnji lokalno pridelanih surovin)

*   *   *

dostop do integralne verzije duha časa in
častno članstvo v klubu papirnih prepogibalcev
prejme grega e. voglar
(za izjemen občutek za historično-geografske realitete ter prvi silvotu poslan video pozdrav)

*   *   *

zbriko baskovskih domoljubnih pesmi s spominskim obeležjem pravega poslednjega polža
prejme iztok mrak
(za poglobljen uvid v baskovsko polženje in praktično demonstracijo principov flavor matrixa)

*   *   *

zlato ognjenoplamensko značko z atomsko firefightersko brigado
prejme pavlina müller
(za cilju globoko predan borbeni duh in ekstremno rabo kaminskih kapacitet)   

*   *   *


zbirko vodoravno/navpično kompatibilij in
kompendij kaligrafskih majuskul
prejme primož žužek
(za v sistematsko, a duhovito urejeno tabelo ujet silvovski razvrat)

*   *   *

orakelj kraketa pavla 1. s častnim plesom kape svetega jakoba
prejmejo pureki
(za dvodekadno gostitveno vztrajnost in ekstenzivno zanimive vaje v slogu)

*   *   *

idejo za kraj naslednjega srečanja s tastom in izbor grafične opreme za doma pozabljeni štarter
prejme saša grahovac fabbri
(za vzdrževanje dobre družinske medgenarijske vibe in širitev bučjak/kartofl naslade)

*   *   *

priročni ročni števec obiskovalstva in univerzalno yngwiejevo modrost
prejme tilen božič
(za večnivojsko ekspandiranje silvejevega dne iz ene v multiple inkarnacije)

*   *   *

glavno titulo in njej pripadajočo slavo, hvalo, trepljanje, prestižno steklenico penine silveri white, ki jo je v nagradni sklad prispeval njen avtor, boris gašparin (hvala!!!) in vse ostalo, kar je še povezanega s poimenovanjem

zlati silvo 2019

pa izmed vseh zgoraj omenjenih prejme

pavlina müller

(za izjemno bojevit, tvegan, all-in pristop
z dih jemajočimi rezultati na vseh ravneh)

v epskem mnogoboju, ki smo mu bili priča v dvanajsti izvedbi tekmovanja za naslov zlatega silvota, je v fotofinišu, a vseeno unisono, zmago odnesla in lanski naslov ubranila tekmovalka, ki je po lanskem zmagovalnem debiju letos špil dvignila na še višji nivo … oz., kot je v svoji utemeljitvi zapisala žirija:

že res, da prvega na pozabiš nikoli, a dobiti drugega (in to zapored) je v kontekstu naziva zlati silvo silno (in to vedno bolj) zajebana (in zato toliko vrednejša) reč … tekmovalka müllerjeva se izziva ni ustrašila; še več: iz navidez nezdružljivih (laboratorijska preciznost vs. jamsko kurjenje) pristopov k pripravi prazničnih jedil je ustvarila konceptualno koncizen gastronomski spektakel, obenem pa bralce pripustila v dvomov polne temine tekmovalčeve duše in s tem razkrila resnično krutost tega navidez lahkotnega natečajčka, ki iz tekmovalcev iz leta v leto izsesava nesluteno količino idej … težja kot je tekma, slajša je zmaga – in zmagovalka bo letos težko porabila ves cuker, ki si ga je priborila z zmago … naj uživa v njej, zaslužila si jo je!

čestitkam se lahko v komentarjih pridružiš tudi ti, dragi bralec, ki ti s tega mesta še enkrat zaželim naj bo leto 2019 vsaj tako okusno, dišeče in zabavno, kot so prijave sodelujočih na našem natečaju! … če nam bosta um in telo ob koncu leta še služila, bo pa spet tekma! živeli!

11 thoughts on “zlati silvo je … razcepljena osebnost!

 1. Iskrene čestitke iz Silveri Wines Brda Clasic.
  In na zdravje z našp penino Silveri White Clasic. 100% Rumena rebula.

 2. Čestitam vsem precej izbuljenih oči, kajti to je bilo zares mljaskanje na visoki ravni. Vesele festen še naprej vsem udeležencem, ki so zmagali že v izvoru, in Napotu, ki je vse odlično speljal. Meni pa je od vsega najbolj zadišala pistacijina zverinica iz zadnjega prispevka in sem si jo shranila. Nikolneveš.

 3. Čestitam vsem.
  Hvala, za vsakodnevno branje, ob katerem sem se smejala, režala, bentila.
  Zmagovalka bila tudi moj izbor. Zanimiva ženska. Bravo Pavlina.
  Nekaj receptur iz vsega nabora že sprobala.
  Napo, furaj dalje. Luna se polni, tudi zate.
  l

 4. Čestitke vsem, predvsem pa Pavlini za zasluženo titulo Zlati silvo 2019! Odkar sem prebrala njen (tudi zgoraj izpostavljen) zapis, tuhtam samo še: “Katere cunje ni škoda?” “Kdaj bi to lahko sprobala?” predvsem pa “Kje naj dobim notranji kamin?” 🙂 Vsa čast!

 5. sej ne morem verjet. mejduš mejduš. tako lepo ste me presenetili. resnično, draga konkurenca, kapo dol! letos ste bili pa tako hudičevo dobri, da sem se vsakič, ko so objavili nov prispevek, ******* v hlače! uboga komisija, letos jim pa ne zavidam tegale sojenja. resda imajo točkovalni sistem, ampak komurkoli od prijaviteljev letos odreči ta laskavi naslov, je zelo kruto. odlični smo/ste/so bili!
  Počaščena sem in silno se prevzema nagrade veselim! Če ne bi bilo tako obilnega sklada, ne vem če bi domačijo na kant postavli za Silvota!
  Komentatorjem hvala za čestitke – kamina ne rabite, enostavno podkurite na dvorišču, v žaru, letni kuhinji, kempu… cunj pa zagotovo povsod polno leži 😉 živeli!

 6. Dragi vsi kuharski “norci”
  Upam, da tole prečekira tudi kdo drug kot vsrkovalci KRUHA IN VINA, nego samo mi kao tekmovalci – saj lahko tako poimenujem vse nas, vas, ki toliko buljimo v piskre, talarje, šefle…
  Res je kuhinja in vse kar se tiče okoli nje, vesolje in tako kot je v muski še neizpetega, je tudi rangla s pripomočki še vedno črna lukna, kjer je še toliko neizprobanega, da kar ne vem, kje se vse to lahko konča. Sem tako kolebal med Paulino in Iztokom, da sem kar čakal, kaj se boste odločilili, komisija .. Ampak, sodniške odločitve so pač sodniške še sreča, ker jaz še vedno ne vem ;-)… Svaka čast predvsem tebi Boštjan , da nas tako motiviraš (pa dobro no, sej se sami…ti pa poskrbiš še za tisti dodaten zagon) in da lahko toliko posrkamo od tvojih novih idej. Paulina iz Slovenije (kot si rekla —dela je mel … Napo,ne)???
  ČESTITKE Paulina (očitno bom moral naslednje leto nafilat jastreba z lignji in polži 😉 …kombinacija ,”cote” pa ostalega = NORO!
  Ostalim pa: čim manj sladkorja v krvi, dober holesterol, normalne jetrne teste, pa++++????
  Lepo, zdravo leto, vam želijo Matjaž in Pureki
  Do iduče godine, … upam ???- da proživimo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s