čeličenje karakterja

mal je zbrnala po robovih, ampak dišala je pa vseen cela kučachef ima na spisku prijateljev in znancev tudi mirjano, ki je znala pripovedovati anekdote o tem, kako ju je s sestro fotr sredi poletja gonil na triglavska jezera in to brez čutarice, kaj šele malice … menda je šlo za vzgojni prijem, ki mu je omenjeni roditelj dejal jačanje karakterja … in tako se zgodi, da se chef med hiranjem svojega fizičnega lika spomni, da je njegova najljubša jedca (+ dvotedenskega zajedalca) treba kdaj pa kdaj pocrkljati s kakšnim sladkišem, ki bo kaj drugega kot s fruktozo pocukran sladoled (tako ali tako seznam sladkarij pri chefovih receptih trenutno izgleda tako, kot da bi bil chef alibanec v zadnji fazi priprav na odprtje svoje poslastičarnice) … kmalu po tem me je iz omare prav milo pogledal avtohton masiven pita model, ki sta ga nekoč v hiši (napolnjenega z ultimativno hruškovo-skutno pito) pustila maja & sreč) … breskve in fige se mi pa itak skoz režijo in provocirajo, če si jih upam v kakšno cukrarijo zatlačit in jih ne pojest … kaj da ne? bratje mi stojimo trdno kakor zidi grada, nas niti dišeča temna pita s sadjem ne izstrada! …

temna dišečka je precej lahkoživa sorta pite: lahko se ji reče pita ali torta (odvisno v kakšnem modelu jo spečeš), lahko je lešnikova ali orehova (ali mešana ali umešana s kakšnimi drugimi oreški), nanjo lahko nanjo naložite vse sorte sadja, pa se ne bo nič upirala … paziti je samo treba, da je fruta dovolj odcejena, da preveč ne razmoči testa …  ušpiči jo pa takole:

 • 150 g sladkorja
 • 150 g masla
 • 4 jajca
 • 100 g temne čokolade
 • 150 g (po možnosti olupljenih) lešnikov
 • 50 g pšeničnega zdroba
 • ena žlica moke (no, not a mistejka mejka!)
 • žlička suhega kvasa
 • žlička cimeta
 • žlička mletega ingverja
 • ščepec muškatnega oreščka
 • pol kile sadja po lastni presoji (chef je nazadnje butnil gor nakrhljane breskve in razpolovljene fige, zgodovina pa poroča tudi o višnjah, slivah, ananasu …)

zmehčan putr, cukr in jajca mešaj jako & tako dolgo, da dobiš belkasto penasto kremo … vanjo zamešaj naribano čokolado in naribane lešnike … kar še malo mešaj in dodaj še zdrob, moko, kvas in dišave … prelij v namaščen model in si daj duška z vzorčnim nizanjem sadja po vrhu … peci kakšne tričetrt ure na 200 stopinjah (in ne pusti prižganega ventilatorja, kot je to naredil cepec chef in tako posmodil robove) … preden izvedeš začetni udarec (servis) jo lahko posuješ s prašnim cukrom …

soundtrack: the jesus & mary chain – darklands

2 thoughts on “čeličenje karakterja

 1. Glp. (zvok, ki nastane, ko nek osebek globoko pogoltne slino)
  Sicer pa vsi pravijo, da naj se shujševalne kure začenjajo na ponedeljek… Samo tole še probam, potem pa čisto čisto čisto (kot s prilom!) zares!!!

  Vprašanjce:
  Ko dodajaš čokolado, lešnike, zdrob, moko in ostalo, mešaš kar z mikserjem? Ali je potrebno vzeti lopatico v nežne ročice ter lepo narahlo vmešati v jajčno peno, tako kot naprimer pri biskvitih?

  P.s.: 8 kitk, bogato posutih z makom ter pripravljenih po receptu za masleno-mlečni kruh (sicer samo iz pol kilce mokce) je včeraj v nekaj minutah zaključilo svojo kratko, a polno veseljaprinašajočo pot. Slava jim! Naslednjič (verjetno zelo kmalu) poskusimo s sezamovim in lanenim semenjem.

 2. ja, jaz sem kar z mikserjem nabijal, ker končni produkt ni rahel biskvit ampak precej kompaktna, sočna rjeva zmes … iiiii, kitke … kok cartkan … zmer k vidim un kamion od pekarne vrhnika si mislim, da bi enkrat lahko sfrizirali kruharijo … mogoče pa zdaj, ko mamo dve bejbi pr bajt?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s