jernej damjan

ko sem zadnjič v nedeljo zvečer kinkal med oddajo z najkrajšim (pa tudi najbolj trapastim) imenom sem postal pozoren na to, kako z lahkoto športni novinarji v poročilih in komentarjih želijo dajati vtis, da so najboljši prijatelji z ljudmi, o katerih poročajo … kadar se le da namesto imena in/ali priimka športnika uporabijo kar vzdevek, kao sej veste, to je un, mi smo na kul, skp babe jagamo pa pire žgemo, anede, ja, kva smo frajerji … vse skupaj deluje kot kakšen šolski radio: kata proti koncu popustila … zz top se ozira za okrepitvami … jerry šel na polno … priljubljeni nole presenetil … wtf? gledalec mora očitno poleg civilnih imen tako obvladovati še beležnico športnega novinarja z vzdevki, da sploh ve za koga gre … ne vem, če si kdo ravno želi, da bi ga na nacionalni televiziji klicali jajc, ampak prav to se je zgodilo ubogemu skakaču jerneju damjanu, ki je kljub temu da ima kar dve imeni skoraj vedno jajc: jajc odličen v prvi seriji … jajc drži priključek z elito … jajc edini naš na tekmi … bo jajcu uspel veliki met … mislim, čisto simpatičen model zaradi slaboumnosti svojih sošolcev iz osnovne šole za vso vesoljno slovenijo postane jajc … je pa res, da po zaslugi tega vzdevka na človeka pomislim večkrat, kot bi sicer – pač vsakič, ko ga za zajtrk vržem v ponev … danes je bilo bolj počasno jutro, zato sem še upočasnil proces priprave prefekcionistovega jajca na oko in se lotil priprave še ene reči, ob kateri življenjska sopotnica zavije z očmi in iz arzenala ljubkih zbadljivk potegne kakšno sočno … kar je prav, ker hec mora bit in ker je blumenthalov umešan jajc prav takšen, torej zelo sočen:

počasen zmešanc

mmm, kako fletno, dišeče in kremasto … položeno na opečenega polnozrnatca, ko zimsko sonce posveti skozi ta veliko šajbo v dnevno sobo in je nedelja zjutraj in ga familija gruva v kuči … nema bolji! … takole naredi, pa se ti bodo smejali (ampak kdor se zadnji smeje …) :

 • 2 jerneja damjana
 • žlička masla
 • pol žličke kisle smetane
 • par vejic peteršilja
 • sol, poper

v ponvici na minimalnem ognju raztopi tričetrt žličke masla … ko se stopi dodaj razžvrkljani jajci … in čakaj … čakaj … čakaj … kakšnih sedem minut se ne bo zgodilo nič … potem pa se bo reč počasi začela gostiti in jajce bo spodaj narahlo koaguliralo … dobro premešaj in spet malo pusti … pa premešaj in spet malo pusti … in tako naprej, dokler jajce ni več tekoče, ampak lepo kremasto … dodaj še koslo smetano, premešaj … še malo počakaj in vmešaj še preostanek masla, sesekljan peteršilj, sol in poper … prestavi na rezine dobro popečenega kruha in ugrizni … mmm!

soundtrack: prince – cream

update: jajc je bil danes še posebej dober .. kar drugi, hehe …

6 thoughts on “jernej damjan

 1. Joj joj prejoj, sem mislo da sem že edini ko mi grejo toti glupi nickname-i na žifce! Majkemi, če bi bil na njihovem mestu (športnikovem, that is) bi vse po vrsti … po spisku… “sej smo kolegi, ne, a ne razumeš heca, mislim bergant, kaj zdaj to dolgi nos??” 😀

  Drugače pa super recept (takih beljakovinskih zajtrk čim več!)! 🙂

 2. taka jajčka (brez kisle smetane in petršiljčka) si je moj tata vedno pripravljal… in bila so najboljša!!! nihče več ne zna takih naredit… zdaj vidim, da delamo napako, ker jih delamo na velikem ognju… še danes bom poskusila na minimalcu!!!

 3. tako je silvo, beljakovina za zajtrk! … vsakič, ko prespim v italiji se mi ob tistih njihovih cukrastih zajtrkih kolcne po kakšnem fletnem emendexu … akvaristi, upam, da se tateju niste hihitali, kadar je petnajst minut čepel pri šporhertu zaradi dveh piškavih jajc … si. r., najprej sem prebral posojena jajca, hehe … zaenkrat še nisem kaj fintiral v posajeno smer, ampak nikoli se ne ve …

 4. Angloteri bi za tole rekli, da je Blasphemy, tolk je že dobro! Jst pravim, da me navadnoumešanjajčk več ne vidi, pa tud če pol ure tole pacam! 🙂 Njami!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s